Tunnevalmennus
Jokaisen meidän tunteiden käsittelyyn vaikuttaa se, miten sitä on opetettu meille lapsena ja miten olemme osanneet kehittää omia tunnetaitojamme aikuisiällä. Olemme siis saaneet alunperin oppimme omien tunteiden käsittelyyn lapsena vanhemmiltamme ja oman perheen dynamiikkaa seuraten myös mahdollisten sisarusten kautta. Miten omat vanhempamme ovat käsitelleet tunteita - vai ovatko käsitelleet mitenkään? Tarkoitus ei ole syyllistää ketään - myös meidän vanhemmat ovat toimineet parhaan osaamisensa puitteissa. Se mitä emme itse osaa, emme osaa opettaa eteenpäin. <3
Olemme siis jo lapsina peilanneet omia tunteitamme suoraan vanhempiimme ja omaksuneet heiltä toimintatapoja erilaisten tunteiden äärellä. Tietynlaisesta toiminnasta on mahdollisesti tullut kehuja kun taas jostain toisenlaisesta toiminnasta moitteita. Meitä on saatettu kannustaa tuntemaan tiettyjä tunteita ja taas jotkut toiset tunteet on kannustettu siirtämään sivuun tai unohtamaan. Olemme lapsina hyvin herkkäaistisia ja imemme itseemme kaiken, mitä vanhempamme viestivät - joko tarkoituksella, tai vahingossa. Kaikki tämä on luonut pohjan meidän aikuisiän tunnekäsittelylle.
Tunnetaidot ovat sitä, miten me reagoimme asioihin tässä elämässä; niin hyviin kuin huonoihinkin kokemuksiin. Miten käsittelemme onnea; miten selviämme pettymyksistä; miten ilmaisemme iloa, surua tai vihaa. Miten suhtaudumme itseemme ja millaisia tunteita oma peilikuva saa aikaan. Miten suhtaudumme muihin ihmisiin ja mitä tunnemme muita ihmisiä kohtaan. Tähän vaikuttaa se, mitä meille on opetettu, mitä olemme kokeneet elämämme aikana ja se miten katselemme itseämme juuri tässä hetkessä.
Tunteisiimme liittyy hyvin oleellisesti meidän tarpeet, sillä sekä tarpeidemme täyttyessä että jäädessä täyttymättä, tunnemme erilaisia tunteita. On siis erittäin tärkeää katsoa tarkemmin omia tunteita ja niiden alta löytyviä tarpeita. Tarpeet on universaali asia; meissä kaikissa on samankaltaiset tarpeet - niiden järjestys vaan vaihtelee, mitkä on kullekin meistä enemmän tai vähemmän tärkeitä. Myös arvomme kytkeytyy tarpeisiimme ja tunteisiimme.
Se, mikä on parasta, on että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia parempia tunnetaitoja! Meillä on siis joka hetki mahdollisuus kehittyä omien tunteidemme käsittelyssä. Tämä prosessi vaatii lempeyttä, ymmärrystä, hyväksyntää ja armollisuutta itseään kohtaan. Se, että olemme eläneet tietynlaisten tunteiden parissa ehkä jopa vuosikymmenien ajan, vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä muokkaantuakseen uudenlaiseksi tunnemaailmaksi. Tärkeintä on tiedostaa, että se on mahdollista - tämä motivoi lähtemään liikkeelle omassa prosessissa.
Näen omien tunteiden käsittelykyvyn erittäin tärkeänä asiana meidän omaa hyvinvointia ajatellen. Se vaikuttaa ihan kaikkiin ihmissuhteisiin meidän elämässä; ei pelkästään suhteeseen itsemme kanssa, vaan myös oman puolison kanssa, työyhteisössä, ystävien kanssa jne. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos olet vanhempi; se, että osaat käsitellä itse omia tunteitasi, auttaa sinua auttamaan myös lastasi käsittelemään omia tunteitaan. Osaat hyvien tunnetaitojen avulla suhtautua paremmin lapsesi tunnereaktioihin - myös niihin vaikeisiin.
Tunnevalmennusta voi hyödyntää myös tunnesyömisen äärellä. Ruoka ja syöminen saattaa aiheuttaa sinussa valtavan tunnekirjon aina innostuksesta ja ilosta syyllisyyden tunteeseen, ahdistukseen ja huonommuuden tunteeseen asti. Isot tunteet ruoan äärellä on hyvin yleinen asia, eli jos nyt tunnistit itsesi, et ole yksin tämän asian äärellä.
Olemme saaneet ruokasuhteeseemme eväät lapsuudesta; se miten kotonasi on suhtauduttu ruokaan, on tarjonnut sinulle juuret omaan syömiskäyttäytymiseesi. Oletko kohdannut lapsena syömisen rajoittamista tai säätelyä? Onko ruokaa käytetty palkintona tai lohdukkeena? Onko joku perheestäsi käyttäytynyt oudolla tavalla ruoan äärellä? Oletko seurannut sivusta jonkun läheisesi jatkuvaa laihdutuskierrettä ja ilkeää itsepuhelua? Onko sinulle sanottu, mikä on oikea ja mikä väärä tapa syödä? Onko ruokaan suhtauduttu välinpitämättömästi ja terveyttä edistävät elämäntavat on sivuutettu kokonaan ? Kaikilla näillä kokemuksilla on vaikutusta siihen, miten sinä suhtaudut ruokaan tänä päivänä.
Jälleen kerran haluan lohduttaa, että sinulla on kaikki mahdollisuudet kehittyä mahdollisesti haitallisen syömiskäyttäytymisesi tai vaikean ruokasuhteen äärellä. Sinä voit lähteä ohjelmoimaan uudelleen ruokaan liittyviä ajatuksiasi. Menneisyyttä emme voi muuttaa eikä siihen ole tarvettakaan - olet juuri se, kuka sinun kuuluu tässä hetkessä olla ja myös kokemuksesi ovat tehneet sinusta sen, kuka olet. Olet upea, ihana, kaunis, rakastettava ja tärkeä juuri tuollaisena. Ansaitset hyvän, kevyen ja positiivisen suhteen ruokaan, jotta voit nauttia syömisestä sen sijaan että se aiheuttaisi sinulle vaikeita tunteita.
Kognitiivinen kolmio opettaa, että ajatukset synnyttää tunteita ja tunteet toimintaa. Tämä sama kuvio toistuu riippumatta siitä, onko kyse suhteestamme ruokaan, omaan puolisoon, työhön, omaan itseemme tai johonkin muuhun. Tähän kaikkeen on siis syytä kiinnittää huomiota; millainen on meidän oma ajatus-tunne-toimintaketju?
Jos haluat lähteä työstämään omia tunteitasi ja kokemuksiasi sekä oppia parempia tunnetaitoja, tarjoan henkilökohtaista tunnevalmennusta. Valmennus tapahtuu Zoom-videopuhelun kautta sovittuna ajankohtana.
Valmennuksen hinnat:
Voit ostaa yhden 60min valmennuskerran hintaan 80e. Jos tarvitset useamman kerran valmennuspakettia, tarjoan 5 x 60min paketin hintaan 350e .
Tarjolla nykyään myös osamaksumahdollisuus! Käytössäni on iZettle, joka tarjoaa Klarnan laskutus- ja osamaksumahdollisuuden.
Jos haluat varata ajan valmennukseen tai kysyä siitä lisää, laita minulle sähköpostia info@jennikivikoski.fi tai viesti yhteydenottolomakkeen kautta TÄÄLTÄ.
Koulutukseni:
LCF Life coach
Ravintovalmentaja
Joogaopettaja
ThetaHealer
Reikihoitaja
Opiskelen tällä hetkellä myös NLP-valmentajaksi, Tunnelukkoterapeutiksi sekä GroundingYin-joogahoitajaksi.